Aegidienberger

Bakgrund

Aegidienbergern är en hästras vars historia började i början av 70-talet av Walter Feldmanns noggranna avelsarbete att få fram en ny gångartshäst. Man korsade islandshästen med den Peruanska Pason och resultatet blev att man kombinerade de båda rasernas starka och unika egenskaper. Man fick fram en lättare häst med islänskt utseende med stora eleganta rörelser från pason. 

Idén bakom Aegidinbergern var att man ville få fram en ny hästras som var elegant, stark, klok samt med en extraordinär tölt i flera tempon. Den vanligaste idag är att man betäcker en islandshäst med en Peruansk Paso och får då en sk. "Aegidienberger F1". I Feldmanns avelsschema är nästa steg "Aegidienberger R1" där man betäcker en F1 med en ren islandshäst. Den tänkta slutprodukten för Aegidienberger är ett resultat där ena föräldern är en R1 och den andra en F1 och avkomman får då 37,5% blod från Pason och 62,5 % från Islandshästen. 

 

Avelsmål

Målet med Aegidienbergern är att få en sammarbetsvillig häst med stora rörelser, mycket tölt och ett behagligt temperament. Man vill få fram en robust och stark häst som anpassar sig väl för kalla vintrar och varma somrar. Hos Aegidienbergern är "Sobreandando", Pasons passaktiga ökade tölt oönskad, man vill istället eftersträva en fyrtaktig tölt i många olika tempon. 

Aegidienbergern brukar normalt vara mellan 1,40- 1,55 i mankhöjd och samtliga färger är godkända. 

Tölten skall vara den starkaste gångarten hos en Aegidienberger, men de andra gångarterna som skritt, trav och galopp brukar också vara mycket fina med mycket lyft och ett välbalanserat steg. I de fallen där islandshästen är 5-gångare finns även möjlighet att passen även nedärvs till Aegidienbergeravkomman. 

 

img_1438
Stefanie Stöcker med Aegidienberger F1 hingsten Menor GPZ

aleiga8

img_4772-bearb_foto_deborah_bruechle

Användningsområden

Rasen används idag främst som fritidshäst och familjehäst. I sitt ursprungsland Tyskland är den mycket vanlig på ridskolor då den passar många olika typer av ryttare, dels med anledning av deras trevliga temperament men även storleken att kunna bära upp lite längre ryttare. Det är en stark och uthållig ras som även skulle passa utmärkt för distansritt och trec. 

Registrering

Aegidienbergern är en godkänd ras med egen stambok sedan 1994 i Tyskland. Funderar man på att registrera sitt Aegidienberger F1 föl i den tyska stamboken finns det flera saker att tänka på. Först och främst måste båda föräldrarna vara registrerad i respektive rasförbund. Idag är det vanligaste att man betäcker ett islandssto med en Peruansk Pasohingst. Stoet skall då vara registrerad som islandshäst med FEIF nummer. Från hingstens sida krävs det även där att den är registrerad som Paso Peruano, vanligast är att hingsten är registrerad i den tyska stamboken med tyskt pass, men finns även undantag om hingsten är importerad ex. från USA. 

I Tyskland förekommer det även att man betäcker Pasoston med islandshingst och samma princip gäller även där. Även i Sverige finns det ett par fina exemplar där stoet är Paso och hingsten varit islandshäst. I Sverige får man dock ha i åtanke att godkända islandshingstar inte får betäcka ston av annan ras enligt SIF regler. 

Har man en registrerad Aegidienberger får man även tävla på officiella gångartshästtävlingar och även visa på hingst/sto premiering i Tyskland.

Våra hingstar Gaucho EK och Graciano SCL är båda registrerade i den tyska stamboken med tyskt pass. Vi rekommenderar alltid stoägare som betäcker med våra hingstar att registrera i den tyska stamboken som respektive ras Paso Peruano / Aegidienberger. 

Beställ din egna Aegidienberger

Inför 2017 kan vi erbjuda flera fina och trevliga islandsston som kan betäckas med någon av våra hingstar. 

Kontakta oss för mer information!

Aegidienberger efter Gaucho EK

2016 föddes Gauchos första Aegidienberger, det blev två ston och två hingstar. De har alla gemensamt att de är mycket trevliga, vackra och härliga gångarter. Gaucho har bevisat att han lämnar fina högresta Aegidienbergerföl med mycket tölt. 

 

Först ut var Hivaldi från Lendelunden, en vacker och elegant hingst med fantastiska gångarter redan från dag ett.

13936609_10154414848322128_1903255235_n

Aleiga AW, en riktig skönhet med sin fina färg och gångarter, mycket vänlig och vill alltid vara i centrum.

aleiga2

Miraklet Arwen från Forsby, född hela fyra veckor för tidigt men trots oddsen så klarade hon sig och är en helt bedårande och självständig fölunge.

14469552_10154562570488545_8116012645768198487_n

Ganti von Flodemark, en riktig Wowhäst utöver det vanliga. En mycket stor hingst med ett fantastiskt temperament.

galsi6