Grön Rehab

Utdrag från Skurups kommun

Spira 

Spira vänder sig till dig som har eller upplever att du har psykisk ohälsa. Målet med verksamheten är att ge dig individuellt anpassad förrehabilitering i syfte att leda till en enklare vardag och vägen till arbete/självförsörjning samt delaktighet i samhället.

I Spira arbetar vi med:

  • vardagsstruktur
  • social träning
  • friskvårdsaktivitet
  • grön rehab
  • skapande verkstad
  • individuella – vägledande samtal
  • studiecirklar

Ett frö av hopp

Tillsammans kan vi arbeta för att göra skillnad för dig. Du får möjlighet att skapa positiva upplevelser, framtidstro och känna hopp. Vi kan ge stöd till insikt som kan leda till att du vill gå vidare med livet och skapa en framtid.

 

Tillsammans växer vi Slutcitat

Första Spira dagen 20/9 på Conquistagård

I kölvattnet av den digitala revolutionen och ekonomiska besparingar upplever många tidspress och stress över att inte vara tillräcklig. Enligt överläkare i psykiatri och stressforskare  Alexander Perski är det 84 % kvinnor son drabbas av utbrändhet. Han menar att sambandet mellan arbetsgivare i vård, skola och omsorg medför en konflikt för den arbetstagande att var tillräcklig , utföra ett bra jobb som leder till utmattning. Han liknar det med ett inre skavsår i själen som inte får lov att läka.

Det finns forskning som visar att kronisk stress förkortar våra liv men att kroppen är utrustad med bra möjligheter att stoppa stresspåslaget. Här kommer Mindfulness in med tips och hur vi ska tänka och göra i vardagen.  Mindfulness kan påverka våra hjärnor att hantera känslor under stress .  Vid varje SPIRA tillfälle kommer några råd att ges.  Dagens minnesvärda ord är från Mindfulness i vardagen ;

Låt bli att älta det som har varit, vi kan ändå inte göra det ogjort.

Likaså oroa dig inte för vad som skulle kunna hända. Lev här och nu.

 

SPIRA träff den 27/9

 

De olika känslorna.

Rädsla är de tankar , känslor och fysiska förnimmelser du upplever då du ställs inför ett avgränsat och plötsligt ”hot”. Rädslan är den största och dominerade byggstenen till att utveckla ångest.

Ångest är en komplex och i tiden utbredd rädsloreaktion som uppstår då vi förstår att en katastrof närmar sig . Det kroppsliga påslaget är starkt och obehagligt. Att leva med ångest medför oftast att leva begränsat då man undviker många aktiviteter, platser.

Stress är i huvudsak ett kroppsligt påslag , en reaktion på krav och förväntningar. Kronisk stress kan medföra lättretlighet, bli impulsiv, trött och nedstämd.

Nervositet kan räknas till familjen ångest och oro men är mer snävt och kopplat till en rädsla inför något man ska prestera oftast i sociala sammanhang. Det rör sig om mental anspänning inför något som man inte tror man klarar av.

Oro är den tankemässiga komponenten av ångest. Hjärnan går på högvarv och vi oroas över saker som kanske aldrig händer. De flesta upplever oro på kvällar och nätter som starkast.

Mindfulness SOAS kan vara till hjälp i vardagen

S   stanna upp       andas djupt, lugnt

O   observera        bli medveten vad händer just nu?

A   acceptera         ha icke dömande förhållningssätt, acceptera verkligheten.

S   släpp eller svara       din möjlighet till val , låt vara eller lös problemet.

 

SPIRA träff 4/10

                  

Linnea och Graciano SCL hälsar nyfiket och ödmjukt.  Två goda egenskaper för de båda.

En av de svåraste momenten i Mindfulness är att  inte döma. Låta andra göra sina egna val. Acceptera varandras olikheter.  Det är lätt att framhäva sig själv genom att göra detta på någon annans bekostnad. Vi har omkring  60.000 tankar om dagen, inte konstigt att vi blir överansträngda . Viktigt är att inte fastna i tankar. Det kan bero på vår uppväxt, våra medmänniskor vårt genetiska arv, sociala omständigheter och naturligtvis våra vanor. När vi fastnar i vår egen livshistoria riskerar vi att bli ett offer istället för en aktör i vårt egna liv. Det finns saker vi kan släppa taget om,  dra in luft och andas ut 3 gånger och sedan släpp taget om det som har varit, mina spänningar, min oro, min irritation. Upprepa vid behov

Mina tankar och känslor  över detta

 

SPIRA träff 4/10

                  

Linnea och Graciano SCL hälsar nyfiket och ödmjukt.  Två goda egenskaper för de båda.

En av de svåraste momenten i Mindfulness är att  inte döma. Låta andra göra sina egna val. Acceptera varandras olikheter.  Det är lätt att framhäva sig själv genom att göra detta på någon annans bekostnad. Vi har omkring  60.000 tankar om dagen, inte konstigt att vi blir överansträngda . Viktigt är att inte fastna i tankar. Det kan bero på vår uppväxt, våra medmänniskor vårt genetiska arv, sociala omständigheter och naturligtvis våra vanor. När vi fastnar i vår egen livshistoria riskerar vi att bli ett offer istället för en aktör i vårt egna liv. Det finns saker vi kan släppa taget om,  dra in luft och andas ut 3 gånger och sedan släpp taget om det som har varit, mina spänningar, min oro, min irritation. Upprepa vid behov

SPIRA träff 11/10

Kostens betydelse är  en viktig tegelsten att bygga hälsan stark. Det har forskats en del och nu har det visat sig att våra tarmbakterier är viktigare än någonsin. Jag citerar Dr Soki Choi .

””Det visar sig att tarmbakterier inte bara spelar roll i regleringen av hur vårt immunsystem fungerar, utan också verkar spela  en avgörande roll i psykiska åkommor. Även om forskningen ännu är i sin linda pekar den snabbt växande högen av studier på flera viktiga samband där allt från stress, ångest depression, alzeimers ,parkinson ,autism och adhd med mera, går att relatera till en obalanserad  tarmflora” slut citat .

Mycket mer finns att läsa i  hennes senaste bok” Kimchi och Kombucha” . Jag kommer att återkomma till denna bok, var så säker. Även Sveriges radio app. om kroppens nya organ. Där berättar hon själv då Thomas Tengby intervjuar henne.

Jag vill jag gå ett steg tillbaka och först  förmedla  receptet om ingefära shot som jag börjar varje morgon med.

1 . Koka upp  1 1/2 liter vatten  och häll över 1 dl honung. Låt svalna.

  1. riv Ingefära så att det blir ca 1 liter rivet grovt på rivjärnet.
  2. pressa tre citroner .

Då vattnet har svalnat , blanda i den rivna ingefäran och häll i den pressade citronen i en bunke.

Låt stå över natten , Sila av och det ska nu bli ca 2 liter Ingefära shot. Jag tar ca 1/2 dl och späder med lite vatten . Vänta med att borsta tänderna en stund så att inte tandemaljen tar skada.  Läs själv varför ingefära shot är bra . Var nyfiken! och se om det är någonting för just Dig!

Invigning av nya konferensrummet när ni vill !

Spiraträff 18/10

 

Det ska börjas i tid heter det men ibland kan det ta längre tid, men vad gör det ? Jag tror lilla Alva ser på slottet och tänker kanske på att vara en prinsessa. Mig vetande så är hon redan mamma och pappas prinsessa. Allt har sin tid. Det som är viktigt är att ha planer för framtiden. Våga prova på utvärdera och sedan avstå eller lära mera.

När det gäller Dr Soki Choi och Kimchi och Kombucha boken så är detta något jag vill lära mer av.  Jag citerar ” Vem styr vem”  Visste du att bakterierna i tarmen kan styra vad vi är sugna på? Till exempel kan onda Mc Donalds bakterier få dig att tråna efter hamburgare, eftersom då kan dessa bakterier fortsätta att frodas i dina tarmar.Det spelar ingen roll att du vet att skräpmat är dåligt, dina bakterier är fler och smartare. De krossar din viljestyrka med manipulation av din hunger-och mättnadshormoner för att överleva. Samtidigt innebär det att om du börjar mata din tarmflora med t.ex Kinchi , kommer de goda bakterierna att frodas och till slut skapa ett så pass stark kimchi-craving att du gör allt för att fortsätta få i dig kimchi. Med biljoner bakteriella vänner i din  tarm, innebär det att du inte behöver förlita dig till 100% på din egen viljestyrka. Det gäller ”bara” att du med lite mänsklig vilja matar de snälla bakterierna till dess att din armé av dessa bakterier har blivit så pass många att de skapar ett sug hos dig efter nyttig mat det kallar jag win-win, slut citat.

 

Torsdagen den 25/10 hade vi ingen SPIRA träff här på gården.  Denna dag var det handledare och projektledare , Svedalas enhetschef ,Försäkringskassan och arbetsförmedlingen och andra” inhyrda”  som då min gård är, som hade ett möte. Trevliga deltagare och givande möte där vi försöker se helheten och sätta upp delmål och realistiska hållpunkter för att visa resultat.  För helt kravlöst är det inte, både FK och arbetsförmedlingen har gått in med 10 % vardera. Det är denna balansgång som vi ”ute på fält” ska se till att det varken blir för lite förändring eller gå för fort fram. Deltagarna har olika utgångspunkter och vi ska inspirera och göra skillnad gång för gång. Målet är att återgå till arbete eller börja utbildning lite fortare .

SPIRA träff 1 /11

 

 

Det här är Bella . En hund som har fått en ny uppgift. Hon togs från Rumänien  och skulle bli vakthund på en bilfirma. Hon dög inte till detta då hon var snäll och tillgiven. Hon är nu familjehund hos min son och hans Emma.  Så kan det även vara med oss människor att  har vi fått nog och vill något annat. Vet man inte, så får egenskaper och intresse vara till hjälp. Så klart hur lång utbildningen är  medför också en viktig del vid ett beslut men bör inte vara avgörande.  Det som kan vara till hjälp är om praktikplats kan  ordnas.  De fall då man vet och inte tror på sig själv är värre.  En pusselbit att ”växa” sig stark inför nya uppmaningar är att våga.  Malin och jag försöker stötta er så att nya delmål nås.

Våga var med på ett viktigt möte för att påverka framtiden. Du kan förbereda dig före med  en text  vad du vill få fram och naturligtvis ska du inte behöva göra det själv första gången. Detta går att träna i rollspel  Skulle det bli fler möten,  kan du ha som delmål att själv träda in . Hjälp med att skriva CV har jag också hört att det  kan ordnas . Om allt går vägen, så kan ett nytt jobb kännas nervöst.  Samma sak här, så har det varit för de flesta i alla tider . Gör man sitt bästa och ger tiden en chans så brukar det ordna sig, annars får man framföra vad som är svårt. Kommunikation är viktig !